user_mobilelogo

Revolution in Art  01.10.2017-03.12.2017 Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

 

Η διαδραστική και βιωματική σύνδεση των ιστορικών γεγονότων με την τέχνη βρίσκει μία από τις καλύτερες αποτυπώσεις της στην ψηφιακή έκθεση Revolution in Art, η οποία ξεκινά την 1η Οκτωβρίου στο Περίπτερο 2 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Revolution in Art Η Revolution in Art συνιστά μία πολυμεσική ψηφιακή έκθεση (με video mapping, προβολές υψηλής ευκρίνειας και ήχο ηψηλής ποιότητας) με αφορμή τόσο τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που επηρέασε τις παγκόσμιες εξελίξεις του 20ου αιώνα όσο και τη σημαντική συλλογή έργων του ΚΜΣΤ (Ρώσικη Πρωτοπορία), η οποία αναφέρεται στην ίδια περίοδο.

Η έκθεση παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο χρονικό διάστημα από το 1900-1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις. Έργα δημιουργών όπως ο Μάλεβιτς, ο Μαγιακόφσκι και ο Αϊζενστάιν, βρίσκουν την θέση τους πλάι σε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στη Ρωσία της περιόδου-από την αυλή του Τσάρου μέχρι τα χωράφια των αγροτών.

Τα εμβληματικά έργα τέχνης από το χώρο των εικαστικών, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό-ντοκουμέντα της εποχής, ζωντανεύουν στο χώρο μέσα από 20 βίντεο-προβολές μεγάλων διαστάσεων, βάζοντας το θεατή στο κέντρο της ιστορίας.

Η Revolution in Art, που αποτελεί την έκθεση έναρξης των 52ων Δημητρίων, τελεί υπό την αιγίδα του Ρώσικου Προξενείου και αποτελεί μία συνεργασία των 52ων Δημητρίων–Δήμος Θεσσαλονίκης, της ΔΕΘ-HELEXPO / Πρόγραμμα «Artecitya» και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης–Συλλογή Κωστάκη.

Revolution in ArtΗ ρωσική επανάσταση του 1917, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας του 20ου αιώνα, τοποθετείται στο επίκεντρο της ψηφιακής έκθεσης η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο διάστημα από το 1900 έως το 1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις.

Φιλοξενώντας εικόνες προερχόμενες στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του ΚΜΣΤ, η έκθεση αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν την περίοδο εκείνη, δημιουργώντας τις ιδεολογικές, φιλοσοφικές και υλικές προϋποθέσεις οι οποίες οδήγησαν στο εκρηκτικό αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας στις τέχνες.

Concept: Έλλη Χρυσίδου

Έρευνα: ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου

Ειδικός Σύμβουλος, Ερευνητής: Igor Voronkov

Σχεδιασμός έκθεσης: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία: Γιάννης Κατρανίτσας

Επεξεργασία Οπτικοακουστικού Υλικού: Γαβρίλος Ψαλτάκης

Συντονισμός: Βίκυ Δαλκράνη (HELEXPO), Δημήτρης Κουρκουρίδης (IEE), Λέλα Τσεβεκίδου, Σοφία Συμεωνίδου (Διεύθυνση Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης), Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX)

Βοηθός για τη Συλλογή΄Υλικού: Αγγελική Χαριστού (ΚΜΣΤ)

Ενοικίαση Οπτικοακουστικού Εξοπλισμού: DIAPASON

Δικαιώματα ταινιών, Ποτέμκιν, Οκτώβρης και Απεργία: New Star

 

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 2 ΔΕΘ HELEXPO

Δευτέρα-Παρασκευή

17:00-21:00,

Σάββατο 11:00-14:00

& 17:00-21:00,

Κυριακή

11:00-14:00

*Από 13 Νοεμβρίου διευρύνεται το ωράριο για τα σαββατοκύριακα. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 έως τις 19:00, ενώ θα ανοίγει κατόπιν ραντεβού για σχολεία και οργανωμένες επισκέψεις γκρουπ και τις καθημερινές.

Τιμή εισιτηρίου 3 €

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 1.10–03.12.2017

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Δήμος Θεσσαλονίκης, 52α Δημήτρια, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, ΔΕΘ-HELEXPO, ARTECITYA

Πληροφορίες για εκπαιδευτικά προγράμματα και ομαδικές ξεναγήσεις στο τηλ. 2310291506

Κατεβάστε το Οδηγό για τους επισκέπτες της έκθεσης