user_mobilelogo

Η Μνήμη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί | 12.02.2018-14.04.2018    

   

lalos

   Την εκδοχή 70 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δηµιουργών για τα σύµβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα µηνύµατα, τα συνθήµατα, το πνεύµα, την ορµή και τον δυναµισµό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που «συγκλόνισαν» τον κόσµο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα φιλοξενεί η έκθεση «Η Μνήµη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί» που θα παρουσιαστεί σε συνδιοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής») από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 14 Απριλίου 2018.

    Η έκθεση διοργανώθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε µε µεγάλη επιτυχία στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2017, όπου είχαν την ευκαιρία να τη δουν χιλιάδες επισκέπτες. Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα εµπλουτισµένη µε έργα περισσότερων καλλιτεχνών. Συνοδεύεται από αναπαραγωγές έργων της συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ που σκιαγραφούν το σκηνικό της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας. Η τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας αποτελεί, εξάλλου, µέχρι σήµερα για τους καλλιτέχνες µια ανεξάντλητη πηγή έµπνευσης, προβληµατισµού και ερεθισµάτων, οδηγεί σε θετικούς ιστορικούς και πολιτισµικούς συνειρµούς, αφού υλοποιεί εξαιρετικά και υποδειγµατικά ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές και κοινωνικοπολιτικές ουτοπίες.

    poulantzaΗ έκθεση «Η Μνήµη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί» δεν στοχεύει να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική µελέτη, τις διαφορετικές αναγνώσεις, αντικρουόµενες ερµηνείες και αποτιµήσεις των ιστορικών. Αντίθετα, επικεντρώνεται σ' έναν ξεχωριστό προβληµατισµό µε τις έννοιες της Ουτοπίας και της Επανάστασης, αλλά και τους πειραµατισµούς των Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, να βρίσκονται στον πυρήνα της και να συγκροτούν το νοηµατικό της άξονα. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης µέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις "µεταφέρουν" την έννοια της Επανάστασης δυναµικά στο παρόν, έρχονται να
µιλήσουν για τη δυναµική και την αντοχή της στον χρόνο, σε µια κρίσιµη περίοδο µετάβασης, κρίσης και αναµονής, αµφισβήτησης και έκπτωσης των ιδεολογιών.

maganiotis    Την έκθεση πλαισιώνουν επίσης αντικείµενα (αφίσες και προτοµές µε τους ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης, φωτογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες σοσιαλιστικού ρεαλισµού, κ.ά.) της συλλογής του Βασίλη Κωνσταντίνου, την οποία έχει παραχωρήσει στο ΚΜΣΤ. Η συλλογή έχει συγκροτηθεί µέσα από πολυάριθµα ταξίδια και πεισµατικές αναζητήσεις του συλλέκτη στη µεγάλη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και λειτουργεί αναµνηστικά, αλλά και ως υπόµνηση µιας µεγάλης πολιτικής ιστορίας και ταυτόχρονα πιο προσωπικά, αφού αποκαλύπτει πολλές κρυφές ιστορίες της ατοµικής διαχείρισης της ιστορίας.

   Συµµετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Βασίλειος Βασιλακάκης, Κωστής Βελώνης, Μπάµπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Βασίλης Γεροδήµος, ∆ηµήτρης Γεωργακόπουλος, Μανώλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Κορνήλιος Γραµµένος, Λυδία ∆αµπασίνα, Γιώργος ∆ιβάρης, Στέφανος Επιτρόπου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, ∆ηµήτρης Ζουρούδης, Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Καββαθά, Στέφανος Καµάρης, ∆ηµήτρης Καρλαφτόπουλος, Γιάννης Καστρίτσης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Θοδωρής Λάλος, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Ανδρέας Λυµπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Πάνος Ματθαίου, Ειρήνη Ματσούκη, ∆ηµήτρης Μεράντζας, Τάσος Μισούρας, Μανώλης Μπαµπούσης, Εµµανουήλ Μπιτσάκης, Ξενοφών Μπήτσικας, Νικόλας Μπλιάτκας, Άλκης Μπούτλης, Νίκος Παπαδηµητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Αιµιλία Παπαφιλίππου, Λίλα Παπούλα, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά, Γεωργία Σαγρή, Ξενής Σαχίνης, Χριστίνα Σγουροµύτη, Νίκος Σεπετζόγλου, ∆ήµητρα Σιατερλή, Γιάννης Σκαλτσάς, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Στεφανία Στρούζα, ∆ηµήτρης Τάταρης, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαµατά, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Πάνος Χαραλάµπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Μανώλης Χάρος, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος, ∆ιονύσης Χριστοφιλογιάννης, Έλλη Χρυσίδου, Θοδωρής Χρυσικός, Γιάννης Ψυχοπαίδης

Επιµέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης - Επιµελητής του ΚΜΣΤ

________________________________________________________________
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι: Ρένα ∆ούρου, Περιφερειάρχης Αττικής Παναγιώτης Χαραλάµπους, Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Ισµήνη Κριάρη, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Γιώργος ∆ιβάρης, Μέλος ∆Σ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Πρόεδρος του Τµήµατος Εικαστικών και Εφαρµοσµένων της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Η Χορωδία του Παντείου Πανεπιστηµίου Αθηνών θα παρουσιάσει τραγούδια της Σοβιετικής Ένωσης, από ρεπερτόριο της χορωδίας του κόκκινου στρατού στα
Ρώσικα και τα Ελληνικά, καθώς και άλλων Ευρωπαϊκών επαναστατικών κινηµάτων. Την ηµέρα των εγκαινίων θα πραγµατοποιηθεί ξενάγηση από τη ∆ιευθύντρια του ΚΜΣΤ κ. Μαρία Τσαντσάνογλου και τον Ιστορικό της Τέχνης και Επιµελητή του ΚΜΣΤ, κ. Γιάννη Μπόλη.

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ρέντης Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00

_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Πειραιώς 256, 18233, Αγ. Ι. Ρέντης
Τ.: 210 38 97155, 210 3897 121, 210 48 01 259
Αυτοτελές Τµήµα Πινακοθήκης, Εκθέσεων,
Φωτογραφικού Αρχείου και Ντοκουµέντων
Μαρία Μαµαλίγκα
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www.asfa.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 589141 & 3, F: 2310 600123
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.